Снимка: Pixabay

Докато светът се опитва да сложи край на пандемията от коронавирус, експертите предупреждават, че вече ни грози нова глобална опасност. Бактериите, резистентни на антибиотици, не получават толкова внимание, колкото COVID-19, тъй като те се разпространяват бавно, но усърдно и не помитат света като буря за кратък период от време. 

Но бактериите могат да заплашат живота ни също толкова много, колкото коронавируса, твърдят експертите. А това ще се случи с бавен марш.

Според CDC близо 3 милиона американци годишно се заразяват с устойчива на антибиотици бактериална инфекция. От тях около 35 000 умират. В световен мащаб приблизително 700 000 умират от тези инфекции всяка година. СЗО прогнозира, че при сегашните темпове около 20 милиона души могат да умрат от устойчиви на антибиотици инфекции годишно до 2050 г.

Причината за тази мрачна прогноза са прекомерното предписване на антибиотици и прекомерната им употреба при отглеждането на добитък. Много различни видове бактериални инфекции - включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела - стават изключително трудни, понякога дори невъзможни за лечение, тъй като малката част от бактериите, които оцеляват след лечение с антибиотици, се развиват и възпроизвеждат, развивайки резистентност.

По света 230 000 умират всяка година само от устойчива на антибиотици туберкулоза.

"Все по-вероятно е тази бактериална инфекция да бъде много трудна за лечение, ако не и нелечима, а нелечимите бактериални инфекции са опасни. Нелечимите бактериални инфекции причиняват много щети", казва Сара Форчън, професор по имунология и инфекциозни болести в Харвардския университет. "Те убиват хора", категорична е тя.

Стефани Стратди, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего, заяви пред Insider, че не се говори достатъчно за заплахата: "Това вече е пандемия. Вече е глобална криза и се влошава сега, когато имаме и COVID."

Според Стратди вниманието, което трябва да бъде отделено на бактериите, в момента е насочено към лечението на коронавируса, а това допълнително влошава проблема.

През юли СЗО препоръча по-внимателна употреба на антибиотиците сред пациентите с COVID-19, за да не се стигне до бум на инфекциите, които стават резистентни. И все пак в САЩ 72% от пациентите се лекуват с антибиотици, въпреки че само 8% от тях имат открита бактериална инфекция.

Тъй като бактериите стават по-устойчиви на антибиотици, рискът от катастрофални последици се увеличава. Ешерихия коли причинява милиони инфекции на пикочните пътища всяка година. Ако се развие изключително устойчив на антибиотици щам, той може да се разпространи и да убие "безброй млади жени", според Ланс Прайс, основател на Центъра за действие за антибиотична резистентност към университета Джордж Вашингтон.

"Те биха отишли на лекар с нещо, което според тях е рутинна инфекция на пикочния мехур и да загинат от инфекции на кръвта, тъй като лекарите ще се опитват и няма да успяват да лекуват инфекцията, а тя ще се разпространява от пикочния мехур към бъбреците и след това  - в кръвта", обяснява Прайс .

"Пандемията на COVID-19, добави Прайс, разкри как нашата нефункционираща система за общественото здраве "ни е направила уязвими към бавно разпространяващи се, устойчиви на антибиотици бактерии."

"САЩ не са готови да се справят с бактериалните пандемии, както е доказана и неспособността ни да се справим с много едновременни, продължаващи епидемии и пандемии на мултирезистентни бактерии, които в момента циркулират", казва Прайс.

Според експертите бактериите ще продължават да стават резистетни, дори и на новите антибиотици. За да се избегне сериозен проблем е от особено значение да продължи работата върху разработването на нови лекарства, които обаче да се използват внимателно.

Но това не се случва - минало е цяло десетилетие от последния път, в който е създаден нов антибиотик. Опитите през последните години са прекратени, а фармацевтичните компании са се отказали, тъй като не виждат достатъчно печалба в антибиотиците, колкото в останалите лекарства.

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 1 година

Ама кога да умираме? Сега или после?

42

Pen

преди 1 година

Грози ни голяма глобална опасност от продажни медии и журналисти и откачалки управляващи света.

41

Анонимен

преди 1 година

До До 34Така е! В Скандинавия, антибитиоци се дават само, ако имаш МНОГО ОСТРА реакция или просто не знаят, с какво да те лекуват. У нас, буквално си ги взима всеки. Имах съквартирант на времето, които само да мус тане лоши, взимаше аулин, антибиотик, енергийна напритка и "се оправяше". 10 пъти му обясних, че това оправяне му отслабва организма, защото го залъгва, че е добре, докато истината е, че антибиотика иземва функцийте на имунната му система, ама ... сега всяка зима е на легло ...