Снимка: БГНЕС
fallback

Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско име на областта) съобщиха, че още най-малко 26 техни войници са убити при боеве с азербайджанските сили снощи, предадоха Ройтерс и Франс прес.
През вчерашния ден бе съобщено за 67 загинали.

Сблъсъците между Азербайджан и населения с етнически арменци планински анклав рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и призова за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах, съобщи говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

В двата разговора генералният секретар отправи едно и също послание - призив за незабавно прекратяване на бойните действия, деескалация на напрежението и връщане към преговорите без предварителни условия в контекста на усилията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство заяви, че Швейцария подкрепя усилията на Минската група, насочени към решаването на конфликта в Нагорни Карабах по пътя на преговорите, и е готова да стане домакин на среща на високо равнище между Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбеляза ведомството.

Швейцария призовава страните да запазят регионалната стабилност и да не прибягват до сила. Тя напомня и на двете страни, че са длъжни да спазват задълженията си съгласно международното право, в това число по отношение на защитата на цивилното население, подчерта министерството.

Част от арменските загуби в конфликта с Азербайджан са сирийски наемници от арменски произход, твърди азербайджанското министерство на отбраната.

Арменското външно министерство на свой ред обяви, че разполага с информация за наемници, които турските власти вербуват в Близкия изток, за да ги прехвърлят в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрола над областта и няколко прилежащи към нея района.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Балтаджиян

преди 3 години

Къде сте братя арменци?! Арцах си отива!

57

Балтаджия

преди 3 години

Призовавам всички братя арменци да се отзоват на призива на Никол Пашинян и да отидат да проливат кръвта си за майка Армения. Разбира се, че това няма да стане, защото те предпочитат да седят на топло и някой друг да воюва вместо тях.

56

1

преди 3 години

Арменците с решаващата помощ на Русия окупираха 10% от територията на Азербайджан.Скрити зад гърба на руската армия се правят на мъже, но изглежда обстановката рязко се изменя.По всичко изглежда че ще има як бой по рунтавите арменски зад ници.

fallback