Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2007 г.

Това съобщава в свое разследване американският портал "Бъз Фийд", който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите, предаде БНР.

Документите представляват над 2 000 доклада за подозрителни операции. От "Бъз Фийд" са предали досието на Международния консорциум за журналистически разследвания.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите  за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия.

Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби.  Въпреки това даже и след финансови санкции институции като "Джей Пи Морган Чейс", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "Банк ъв Ню Йорк" са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

и ний сме дали ...

преди 3 години

България изплува в международния скандал за пране на пари. Три са родните банки, които фигурират в изтеклите шокиращи доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления. Сред тях и Българската банка за развитие. Според докладите Българската банка за развитие е една от банковите институции, участвали в съмнителните транзакции на стойност над 60 милиона долара. Замесени освен ББР банки, са още Пиреос Банк и Инвестбанк.

9

Анонимен

преди 3 години

Стигнах до Бъз Фийд и разбрах моментално че е фейк нюз...

8

Krom

преди 3 години

Баси, направо се "оЧудих"?! Възможно ли е бре?! Толкова години за да прогледнете? Елементарното, което всеки уличен профан можеше да ви каже и без "задълбочени разследвания". Шутове.

fallback