Снимка: БГНЕС
fallback

Морското ниво може да се покачи с 40 см до края на века заради предизвиканото от глобалното затопляне топене на ледовете.

Учени от почти 40 специализирани института от цял свят направиха модели на два сценария за изпусканите парникови газове, изработени от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени. Те публикуваха резултатите в няколко статии в списание "Криосфера", цитирано от АФП и БТА.

При първия сценарий при редовно увеличаване на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще предизвика покачване на морското ниво с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При силно намаляване на емисиите, какъвто е вторият сценарий, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сценарий е възможно дори спадане на морското ниво с почти 8 см.

В началото на месеца специалисти предупредиха, че е възможно морското ниво да се повиши с 40 см до 2100 г, което ще застраши стотици милиони хора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

До 74

преди 3 години

А да това го каза ти! Джунгла е само в главата ти! Също като това, че вулканите охлаждали земята! Еми да ти кажа науката досега не го е доказала! Но е доказала, че вулканите затоплят земята! *** явно според тебе големите избухвания а замръзавят, *** малките те не е ясно те по малко ли замразяват! Абе май и на тебе не ти е ясно точно какво е вулкан и има ли почва у нас!

74

До 74

преди 3 години

Баце ако електормагнитната радиация е светлина само се чудя що не виждаме ренгеновите лъци *** здраве да е ! Та земята моето дете излъчва не само в инфраред! Не знам дали знаеш, *** така като те чета идея си нямаш! Земята моето дете излъчва и в ултравиолета и в ренгеновия диапзаон даже! *** и това знам, че не знаеш! Та говорим за прников ефект! Каквво си мислиш, че ше стане когато средната температура на земята стане 50 градуса по целзии? Май някъв тука каза, че щяло да стане нещо като джунгла!

73

До 77

преди 3 години

Четете му е майката! първо няма да те питам знаеш ли какво точно е озона! Знам, че не знаеш! После нама дда те питам и за стабилноста на молекулата на озона, знам, че и това не знаеш и накрая няма да те питам знаеш ли, че разни неща се образуват при високо нанягане а други се разрушават при високо налягане! Знам, че дори и това не знаеш! Ех!

fallback