Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гърция и Обединените арабски емирства започнаха съвместно учение на военновъздушните сили в Източно Средиземно море в пореден пример за струпване на военни сили в региона, в който Гърция и Турция са в конфликт заради правата върху ресурси в морето, предаде Асошиейтед прес.

Тренировъчните полети започнаха в петък, ден след като ОАЕ приключиха прехвърлянето на девет изтребителя F-16 и четири транспортни самолета в гръцка въздушна база на остров Крит, съобщи министерството на отбраната на Гърция.

Oще по темата

На фона на задълбочаващо се напрежение Гърция и Турция проведоха много военни учения в района през последните седмици, като се очакват и нови.

Ескалацията последва стартирането от Турция на проучвателна мисия във води, в които Атина претендира за юрисдикция.

Анкара твърди, че гръцките острови не трябва да бъдат включвани в определянето на морските зони, където може да бъдат експлоатирани газ и петрол, гледна точка, на която се противопоставят повечето западни съюзници, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

lambros

преди 3 години

До 24 ! Приятелю в грешка си ! Член 5 от договора на НАТО гласи че ако държава членка бъде нападната от държава не членка останалите се намесват в полза на членката ! В случая важи друго правило ! Ако държава членка на европейската общност бъде нападната от не членка всички членки задължително са на страната на нападнатата ! Извинете ме за бедния речник но от 1981 живея в Гърция !Загубил съм тренинг ! Въпреки че че в къщи си говорим на Български !

20

наблюдател

преди 3 години

Като дойдат нашите самолети Ф-16 в края на 2023-та година и ние ще можем да се включим в някое учение с Гърция.

19

Марин

преди 3 години

А на снимката е самолет Рафал, който не е на въоръжение в нито една от страните. Имам чувството, че тези от сайта винаги избират нарочно грешната снимка.

fallback