Снимка: Pixabay
Световната здравна организация заяви, че новият коронавирус се разпространява най-вече от хора на 20-, 30- и 40-годишна възраст. Голяма част от хората не осъзнават, че са заразени и представляват опасност за уязвимите групи като несъзнателно разпространяват зарата.
 
Този месец делът на по-младите сред заразените се е увеличил в световен мащаб. Така те излагат на риск уязвими групи от населението по света, включително възрастни и болни в гъсто населени райони със слаби здравни услуги.
 
"Епидемията се променя", заяви на виртуален брифинг регионалният директор на Западния Тихоокеански регион на СЗО, Такеши Касаи, цитиран от Монитор. "Хората на 20, 30 и 40 години все повече стават разпространители на вируса. Мнозина не знаят, че са заразени."
 
Случаите на новозаразени накара редица държави да наложат отново ограничения, докато компаниите се надпреварват да намерят ваксина срещу вируса, който срива икономиката и вече уби над 770 000 души, а зарази близо 22 милиона, съобщава Ройтерс.
 
"Това, което наблюдаваме, не е просто възраждане. Вярваме, че това е сигнал, че сме влезли в нова фаза на пандемия в Азиатско-Тихоокеанския регион", каза още Касай. "Въпреки че се наблюдават мутации, СЗО все още намира вируса за "относително стабилен", обясни Касай.
 
СЗО напомни на производителите на лекарства да следват всички необходими стъпки за изследване и развитие при създаването на ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase