Снимка: БГНЕС
fallback

Протестите срещу президента Александър Лукашенко продължиха в Беларус и тази сутрин след освобождаването на много хора, задържани по време на предишни демонстрации, предаде ДПА.

Стотици лекари и групи от жени оформиха живи вериги в столицата Минск, за да протестират срещу преизбирането на дългогодишния авторитарен лидер Лукашенко.

Натискът срещу беларуския президент се засили от стачкуващи работници на държавни предприятия. Близо 1000 от общо 7000 задържани по време на протестите бяха освободени тази сутрин.

Много от тях се жалват от условията в арестите.

Oще по темата
Те говорят за липса на храна и място в помещения за задържане и показват рани и синини, според местни медии и видеозаписи и снимки, разпространяващи се тази сутрин.

Няколко души трябваше да бъдат приети в болници веднага, след като бяха освободени, съобщиха местни медии.

Беларуският вътрешен министър Юрий Караев се извини на гражданите по държавната телевизия за ареста на много невинни хора.

Говорител на президентската администрация заяви, че Лукашенко ще направи обръщение към гражданите по-късно днес.

Петима полски граждани бяха освободени в Беларус снощи, съобщи днес пред полската агенция ПАП заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач, цитиран от ТАСС.

"Мога да съобщя, че бяха освободени петима души, трима в района на Минск и двама в Гродно", каза министърът и добави, че освободените "се намират под закрилата на полското посолство".

Полският фоторепортер Витолд Доброволски излезе също на свобода след задържането му на 11 август от беларуските сили за сигурност. По думите на самия журналист той е бил освободен, тъй като от момента на ареста са изтекли 72 часа.

"Задържаха ме на улицата и ме затвориха в спортна зала на едно от полицейските управления, където вече имаше 300 беларуси", разказа Доброволски, като добави, че задържаните са били бити. След това той е бил преместен в ареста в Жодино, където за първи път от 15 часа е бил нахранен. По думите му в помещение за осем души са били затворени 19 души.

"Руските журналисти и фоторепортери бяха залавяни на улицата по същия начин", каза Доброволски и добави: "По-рано съм снимал протестите в Хонконг и Бейрут и там пресата нямаше никакви проблеми. Тук вървеше истински лов на журналисти и дори акредитацията не помагаше".

За изчезването в Минск на Витолд Доброволски в сряда съобщи Полският съюз на журналистите, чийто член е фоторепортерът, лауреат на премията "Гранд прес фото 2020 г." за своит снимки на протестите в Хонконг, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Значи ще се засили и законният полицейски натиск и ще има доста синини и пукнати майдано-сороссоидни кратуни.

17

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен - Тея ръснаци така и не се научиха как да противодействатВ конкретния случай не искат да се противопоставят. Играят го обидени. А нещата са далеч по прости. Не могат да обявят война, която е очевидно, че няма как да спечелят.Отделно, това пак беше уточнено на срещата в Австрия, опит за война навън, гарантира моментално гражданска война вътре. Поне това приеха и осмислиха. Те нямаха и тогава ресурс за борба на два фронта, та сега ли, при тези нулеви цени на петрола.

16

Анонимен

преди 3 години

Тея ръснаци така и не се научиха как да противодействат на цветните революции на ЦРУ.Всеки път ги изненадват изотзад. Те се правят лесно бе . Обещаваш на елит аче после той ще може да краде на воля необезпокояван и той сам спретва цветната революция. Срещу алчността няма измислено противодействие.

fallback