Снимка: БГНЕС
fallback
Тази седмица в много домакинства в САЩ възниква извънредна ситуация, защото мерки, като увеличени средства за обезщетения при безработица и временна защита срещу искове за изгонване от жилище, изтичат. Правителството във Вашингтон засега не е в състояние да постигне съгласие за нова помощ, пише за Die Zeit анализаторът Хайке Бухтер, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.
 
В същото време икономисти като Яри Стен от Goldman Sachs прогнозират, че вероятно Европа ще се възстанови по-бързо от Америка, което е рякост.
 
Според данни на Международния валутен фонд от 1992 г. насам в 20 от 28 години САЩ генерират по-висок икономически растеж от Европа. Но в момента икономическото господство на САЩ е застрашено заради кризата, която беше предизвикана от коронавируса.
 
В случая играят роля и различните социални системи. Ако САЩ изпаднат в криза, компаниите могат да освободят служители там сравнително лесно. Безработните са по-склонни да започнат работа в други сектори или да приемат по-лоши условия на труд. Икономистите смятат, че това ще доведе до по-голяма гъвкавост на американския пазар на труда.
 
В Европа механизми като обезщетения при безработица и добре развита система за социално подпомагане смекчават последиците от спадовете. По-добрите социални помощи също означават, че гражданите плащат значително повече данъци.
 
Европейската система се нуждае от повече време за възстановяване на икономиката, а растежът е потиснат от по-високите данъци. Последно това се наблюдаваше след финансовата криза през 2008 г. Икономиката на САЩ в резултат на това се сви с 2,5%, а тази на еврозоната - с 4,5%. Въпреки това възнагражденията оттогава насам са в застой. Много от новосъздадените работни места предлагат по-ниско заплащане и по-малко сигурност.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Христо Христов

преди 3 години

До 48Така е, но:- стоманата може да се изнася ( веднага ще ренат,че изнасят за богатите щати)- сравнението с целия свят е доста осезаемо.

45

Анонимен

преди 3 години

До Христо Христовс бетона е втората косвена улика за лидерство.Първата улика е производство и потребление на стомана.Познайте кой понастоящем е най-големия?

44

Алите бали

преди 3 години

Много просто е всичко - бюджета до голяма степен ако не и по-голямата се формира от услуга, не от производство.При карантина услугите замират.Ако Европа по-бързо се излекува, то и по-бързо ще оправи икономически!

fallback