Снимка: БГНЕС

Кремъл определи днес като нелоялна конкуренция заплахата на САЩ да наложат санкции срещу два руски проекта за газопроводи, предадоха Ройтерс и ТАСС. Става дума за "Турски поток" и "Северен поток 2".

Според руските власти Вашингтон използва заплахата като средство за обезсърчаване на Европа от закупуването на руски природен газ.

Още по темата
Американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди вчера, че инвеститорите в двата проекта може да станат обект на санкциите на Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплахата на САЩ със санкции срещу руските газопроводи в Европа е пример за "брутален натиск", който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании.

САЩ се опитват да "принудят" Европа да придобие газ на по-високи цени и "при по-неблагоприятни условия", подчерта той.

Повод за изявлението е вчерашното решение на Държавният департамент на САЩ да включи "Турски поток" и "Северен поток-2" сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

Дмитрий Песков също така посочи, че в момента няма твърди планове по отношение на среща между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп.

По време на ежедневен брифинг Песков коментира статия, публикувана в сряда от вестник The Times, в която се отбелязва, че двамата президенти могат да се срещнат в Ню Йорк на Общото събрание на Организацията на обединените нации на 15-и септември, подчертавайки, че подобна среща не е потвърдена, тъй като все още няма окончателни планове за нея, предаде БНР.

Преди дни Песков отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са "в най-ниската си историческа точка", визирайки проблемни въпроси като контрола на ядрените оръжия и глобалната стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase