Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Леко повишение на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа, предаде Франс прес. Повишението е безвредно за хората.

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия. То е било регистрирано в началото на седмицата във Финландия, Швеция и Норвегия и се дължи на човешка дейност, уточняват от агенцията.

По данни на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити изотопите Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 „вероятно произхождат от дейност за граждански цели“.

В Тwitter от организацията публикуват и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в зона, обхваща южната 1/3 от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

В двете ядрени електроцентрали „Ленинградская“ и „Колская“, които работят в този район, нито е имало инциденти в този период, нито  са регистрирани емисии, надвишаващи контролните стойности, твърдят от Росенергоатом.

От АФП уточняват и че освен руски в района има и финландски, и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Христо Христов

преди 3 години

До Всъщност/4И руснаците крият и холандците лъжат.Доказано е и за двете.

27

Анонимен

преди 3 години

То и при Чернобил първите 8 дни нямаше аварирала АЕЦ. Чак когато се разпищяха скандинавските държави и Германия се оказа че СССР е взел мерки по ликвидация на дребен ядрен инцидент.

26

Анонимен

преди 3 години

До 22.Чакай самолета да се приземи ихиляди болежки да те боднат.Като гледам днес умират на 35, като крушипадат.Една от причините е социалнатанебрежност, спрямо индивида.Прикле-щен в демократични опиуми,по жестокиот Ковид.В този контекст, като промивкана човешкия ген, споменах за товаколко е хубаво в четири да риташтопка през юли.Ами много е хубаво дате вкарват на сянка,военни чичковци.Има зеле,нека рупаме.

fallback