Снимка: Pixabay
fallback
Руски хакер, който е съдействал за измама с кредитни карти за 20 милиона долара и управлявал клирингова къща за международни киберпрестъпници, беше осъден в САЩ на девет години затвор, предаде БТА.
 
Прокуратурата в американския щат Вирджиния Алексей Бурков от Санкт Петербург смята, че запълнил уникална ниша в света на киберпрестъпността, описвайки своя уебсайт "Direct Connection" като "най-изключителния престъпен форум в мрежата". 
 
Всеки, който имал желание да участва трябвало да внесе 5000 долара, а трима съществуващи членове да гарантират за тях. След като станел част от сайта, членовете можели да купуват и продават откраднати номера на кредитни карти, хакерски услуги и зловреден софтуер. Престъпници с различни умения можели да обединяват сили за осъществяване на съвместни схеми. Сайтът е действал от 2009 до 2015 г., когато Бурков бил арестуван.
 
Втори сайт, наречен "Card Planet" е предлагал за продан откраднати номера на кредитни карти на цена между 3 и 60 долара, показват съдебни документи. Над 150 000 номера се предлагали за продан. Повечето били откраднати от американски финансови институции. Сайтът дори предлагал гаранции за връщане на парите, ако даден откраднат номер не действа.
 
Обвиненията срещу Бурков били предявени през 2015 г. После той бил арестуван в Израел и прекарал няколко години в ареста. Руските власти се борили хакерът да бъде предаден на тях. През ноември 2019 г. Бурков обаче бил екстрадиран в САЩ. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 години

Любопитно е, че сайтът е действал от 2009 до 2015 г. и никой не го е заподозрял в незаконност, но Алексей Бурков от Санкт Петербург е подгонен след като Русия си върна Крим.

4

Анонимен

преди 3 години

Хакера обича мрака, анонимността, маската и ръкавиците. Следи да не оставя.

3

Анонимен

преди 3 години

До 2. В тоталитарна държава слугите на диктатора правят закона. И сравнение с хакера няма как да стане. Нашия модел на държавност не е западен ,а москивски 1990г.

fallback