Снимка: Pixabay
fallback

Учени от Пермския университет разработиха система за диагностика на рак на простатата с използването на въглеродни наночастици. Системата ще работи на принципа на теста за бременност, съобщиха за РИА Новости от Mинистерството на науката и висшето образование.

Oще по темата

На повърхността на въглеродните частици има разпознаващи елементи, способни да образуват връзки с мишената. Анализът позволява идентифициране на специфичен антиген, чието високо съдържание показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза, предаде БГНЕС.

Принципът на новия анализ е подобен на теста за бременност. Тест лентата се поставя в тестовата проба, например в кръвната плазма. При положителен резултат се появяват две цветни точки или ивици, а при отрицателен резултат – една.

В момента еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността и възпроизводимостта на резултатите. Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Ти ли ще лекуваш?

преди 3 години

До MDМъДе, как може да си толкова лъжлив? Чети такива списания и може да срещнеш нещо! Но дали ще го разбереш? Наскоро в този сайт един тъпунгел обяви, че руснаците не са създали лекарство със световно значение! А аз участвах скромно в изследвания на вече направеното лекарство и статията излезе в авторитетно списание. Руснаците го продадоха на Du Pont и онези го разпространиха, стана световно лекарство!Случайно да знаеш, че руснаците направиха робот-оператор, по-добър от знаменития Да Винчи!

8

Анонимен

преди 3 години

И сега какво? Имаме комбиниран тест за бременност и рак на простатата... Тва требе в турско да го пласират ми се струва.

7

Анонимен

преди 3 години

Явно Путин има проблеми с простатата !

fallback