Снимка: БГНЕС
fallback

„Не е доказано категорично, че антителата, които се образуват при боледуване от COVID-19, са протективни антитела. Голяма част от тях могат да бъдат, но не в такава степен, за да можем да разчитаме на имунитета, създаден от тях“. Това заяви акад. Богдан Петрунов пред NOVA.

„Към момента виждаме, че при естественото боледуване антителата не са в много висока степен. Не повече от 5 до 8% от изследванията досега показват, че хората имат налични антитела. Това е сериозен проблем, който пък поставя въпроса с ваксината. Когато започне имунизацията с нея каква ще е имуногенността й?“, коментира още той.

„Да говорим наизуст, че ще има висок или нисък имунитет, засега е несериозно“, категоричен е Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

2,Чак пък да ни изтрепе... По-скоро да стане като сезонния грип и примерно да вкара още 50% нагоре като брой жертви от ежегодните грипни епидемии. А лекарите да налучкат някакво лечение да минимизира щетите. През 1918 медицината е била назад с грипа, измрели са 50 милиона. След третата вълна и грипът е станал по-безопасен(към 100 пъти по-малко жертви годишно), и ние вече имаме начини да се пазим от това да убива наред.

17

Анонимен

преди 3 години

9,Абе, имаше фирма за кръвни тестове от капка кръв, която натрупа милиарди и фалира, щото не работели съвсем, та собственичката даже лежи в затвора за измама за милиарди. Как доказаха траен имунитет за месец? Не трябват ли наблюдения наколко години? Оказва се, че заразените с covid го изчистват по месец-два, в което време, който има антитела, ще си ги произвежда сигурно. А след 6 месеца, 5 години?

16

Анонимен

преди 3 години

10,Всъщност за грип вече има тестван няколко години на *** прототип(най-близо са до хората за такива изследвания), който създава траен и засега доказан имунитет за грип, като хваща и бъдещи щамове по някакво целене в общи за всички грипове от миналото насам части. Проблемите са им, че иска още пари за тестове с хора и се правят 7 инжектирания, което не е практично. Но говорим за поне 10 години работа по ваксината и още да е в прототип.

fallback