Снимка: БГНЕС

Икономистът Владимир Каролев е освободен от ареста в Благоевград, но веднага след това е конвоиран към София, съобщава БГНЕС.

В 11:15 часа икономистът беше освободен от ареста на Второ районно в Благоевград.

Каролев беше задържан вчера в Разлог за нарушаване на извънредното положение. Той смята да съди държавата и определя действията й като неправомерни.

Още по темата

От Софийската районна прокуратура уточниха, че за това разследващите са научили от публикации на Каролев в социалната мрежа. 

Вчера в два поста във Фейсбук Каролев разказа, че е издирван от служители на МВР в офисите му в София. С него се е свързал, за да разбере къде е, и служител на МВР. Под публикациите си сам обяснява, че е в Разлог и даже и направил планински преход, в което не виждал нищо незаконно, пише БНР.

Според прокуратурата обаче Каролев е предприел пътуване до друга област в нарушение на заповедта на здравния министър за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

След проверка на декларацията, която той показал на съответния КПП, станало ясно, че е подписана от самия Каролев и с нея той се самокомандирова в хотел в Разлог без неотложни причини.

От публикациите и коментарите му във Facebook пък прокурорите правят извод, че той демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

От Софийската районна прокуратура предупреждават, че ще реагират и занапред по същия начин на всеки случай на безотговорното отношение и нежелание да спазват въведените в страната ограничения и мерки в условията на извънредното положение.

С влизането вчера в сила на Закона за извънредното положение за нарушение на карантина в условия на пандемия наказанието е до пет години затвор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase