Снимка: Pixabay
fallback

Родителите определят в основна степен хранителните навици на децата - обобщава популярното схващане по въпроса BBC. А ако се провалят с тази част от отглеждането, навличат на потомството си куп проблеми като затлъстяване, хранителни разстройства и ниска самооценка.

Много от децата с наднормено тегло стават обект на обиди и подигравки в училище, а родителите им предизвикват възмущение. "Всеки гледа родителите на дебелото дете и си казва: "Този човек не го бива като родител. Защо е оставил нещата така? Защо не храни детето си със здравословна храна и не го кара да спортува" - казва д-р Джули Луменг, педиатър към Университета в Мичиган.

Това отношение е породено от убеждението, че има неща, които родителят може да контролира и че като цяло децата могат да бъдат контролирани - достатъчно е родителят да започне да прави здравословни избори и да чете етикетите на продуктите в супермаркета.

Дори сред специалистите по храна няма единомислие по въпроса кое е напълно здравословна храна. Има, разбира се, едни генерални правила - например да избягваме храната, която не прилича на храна, идва в кутия, пликче или на прах. Но по-важният въпрос всъщност е: наистина ли родителските усилия са достатъчни, за да се отгледа здраво дете в нормални телесни норми?

Специалистите по затлъстяване, казват, че живеем във вредна среда, в която мнозина дори нямат достъп до здравословни алтернативи, вредната храна се налага чрез агресивен маркетинг и реклама и е значително по-евтина.

Добре е да знаем, че в науката досега не съществува единно мнение защо някои деца ядат повече и напълняват, а други - не, и това понякога се случва в едно и също семейство.

"Ние очакваме от родителите да направят нещо, което възрастните трудно правят за самите себе си. Дори и тези, които успешно свалят килограми, понякога си ги връщат в рамките на година. На възрастните им е трудно да отслабнат, но изискват от родителите да го направят за някой друг и да имат слаби деца - изтъква д-р Луменг.

Поне когато и родителите, и децата са с наднормено тегло, това е доказателство за общо генетично предразположение. Никой не твърди, че биологията трябва да е съдба, но е ясно, че част от стратегиите за чисто хранене не работят еднакво при всички деца. При някои трябва доста по-упорита работа, тъй като има големи разлики в апетита, метаболизма и дори начина, по който реагират на упражнения.
Разбира се, родителските решения са най-важни: не прехранвайте бебетата, избягвайте захарните храни и джънк фуд, не оставяйте децата да ядат пред екрана, предлагайте им често плодове и зеленчуци.

Но онези, които бързо правят преценки и са склонни да обвиняват, трябва да знаят, че невинаги е лесно да кажеш "не" на дете с постоянен апетит, или да даваш повече зеленчуци на дете, което не иска да вкуси "нищо зелено".
Колкото и да ни се иска, самите ние сме идеални примери за здравословно хранене. Има деца, които са по-склонни към напълняване, така че не бива да съдим толкова лесно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

....лятото до 11ч. играехме. Да,носталгия...какви времена бяха, а сега горките дечица, обсебили са ги различните устройства и няма отърване от тях. Така се обездвижват и изобщо не поглеждат какво ядат, мойте тинейджъри могат да карат само на филии лютеница със сирене, ако не ги тъпча постоянно с плодове и зеленчуци и домашна храна. Напоследък дори се научиха да приготвят сами пица, баница, карамел. А утре ще ги строявам да приготвят торта за РД на баба си. Причините за затлъстяв.са комплексни.

23

мишо бирочето

преди 4 години

затлъстяването при децата е щото им се купуват готови храни, не се кърмят, мятат се в забавачки от малки, не им се обръща внимани и любимото в българия центриране в некой ъгъл пред телевизора и с паницата от пред. освен това децата прекарват в пъти по малко време на вън от едно време. даже зимат едно време играехме на вън до 7 часа вечерта.

22

мишо бирочето

преди 4 години

големи професионалисти тука бе. ядящи авокадо и трици от киноа със соево мляко. научили животя за три деня. отидете в родопите и ги питайте онея дето са на по сто и кусур години и освен свинска мас друга мазнина в живота си не познават. там и климата им помага но да се заклеймява всичко българско тука е жалко. в италиа и испания също си варятъ ракийка, махат свинско, паста, въглехидрати и пак са страните с най голяма продължителност на живота. повечето от вас кикимори дето много ги разбират ще си заминете преди 60 и ше оригате на авокадо мешано с мъжко мляко шото сте много космополитни и ви е

fallback