Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, като намали продажните цени и се закани да освободи своите досега задържани запаси на пазара, разклатен от намаляващото търсене заради епидемията от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Цената на сорта Брент спадна с с 31,5 процента или с 14,25 долара до 31,02 долара за барел.

Това е най-големият спад като процент от цената от 17 януари 1991 г. при началото на войната в Персийския залив, както и най-ниската цена от 12 февруари 2016 г. Към 1,14 часа по Гринуич цената на сорта Брент беше 32,61 долара.

Западнотексаският сорт петрол поевтиня с 27,4 процента или с 11,28 долара до 30 долара за барел. Това също е най-големият спад от войната в Персийския залив и най-ниската му цена от 22 февруари 1991 г. Към същия час сортът се търгуваше на нива от 32,61 долара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, се опитва да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че в петък не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 4 години

По нашите бензиностанции дали ще се отрази или отново ще лъжат и ще ни обясняват врели некипели...до няколко дни ако цената е над 1,80-1,90 значи има яко спекула.Нещо не виждам логиката - да се бориш срещу намаляващите цени...като ги намалиш...

50

Анонимен

преди 4 години

какъв китай някой го приключи за 100 г напред

49

Анонимен

преди 4 години

От десетки години САЩ използват цената на нефта за сриване на икономиката на Русия, а преди това на СССР. Нищо ново под слънцето. За съжаление САЩ гледат само да са над всички. Помните ли как сринаха преди години икономиката на Япония, когато Япония можеше да стане първа икономическа сила в света и от което Япония още не може да се оправи?

fallback