Снимка: БГНЕС

Цените на петрола се сринаха с 30% в началото на азиатската търговия в понеделник  вечер, след като провалът на ОПЕК да постигне сделка със своите съюзници за съкращенията на производството предизвика опасения от ценова война.

В една от най-драматичните разпродажби досега фючърсите  на петрола от сорта Брент, който се счита за международен бенчмарк, се сринаха с 31% за няколко секунди след отварянето на пазара в Азия до 32,05 долара за барел. Американският WTI поевтиня с 27% до 30,07 долара за барел.

Саудитска Арабия шокира световните енергийни пазари този уикенд. Напълно изненадващо третият по големина производител в света и най-голям износител обяви, че ще разшири производството си на петрол. Решението предизвика сериозни сътресения на енергийните пазари и на борсите в Близкия изток, където търговията се провежда и в неделя.

Анализаторите очакват черен ден на стоковите пазари в понеделник. Наблюдателите подозират, че петролната война е акт за отмъщение, насочен към Русия.

Уорън Патерсън, главен анализатор за суровини в ING Bank, е убеден: "Ценовата война е неизбежна". Ето защо ING намали прогнозата си за цената на петрола Брент от 56 долара за барел (около 159 литра) до 33 долара. Бил Фарен-Прайс, анализатор в Petroleum Policy Intelligence, няма никакви илюзии относно последствията: "Ще има кръвопролитие", защото комбинацията от по-голямо производство на петрол и рязко спадащо търсене е фатална.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase