Pixabay

Като малки ни учат, че млечните продукти са полезни за нас, тъй като изграждат костите и мускулите в тялото. Затова и родителите ни съветват винаги да включваме в менюто си сирене или мляко, за да може да нямаме болки в ставите и да бъдем по-силни.

Въпреки това, много хубаво не е на хубаво. Голяма част от световното население имат непоносимост към млечните продукти, а част от тях дори не подозират за това. Те изпитват странични ефекти при консумацията им, но рядко обвързват симптомите си с последната хапка сирене или едната чаша мляко.

Страничните ефекти могат да се появят и при хора, които имат поносимост към млечните продукти. Според експерти, прекомерният им прием води до редица некомфортни ситуации, включително подуване и засилване на акнето.

Ето 6 странични ефекта от прекомерната консумация на млечни продукти:

Гадене

Според проучване, направено от американския Здравен институт, близо 65% от възрастните имат някаква форма на нетърпимост към лактоза. Това се проявява при 3 от 4 души по света.

Симптомите могат да включват гадене, а понякога и повръщане, след като консумирате някаква форма на млечен продукт, който съдържа в себе си лактоза. Тук се включва млякото, сладоледът и сиренето.

Лактозната нетолерантност се наблюдава повече при хората от Азия, Южна Америка и Африка. Експертите съветват да не пиете и сурово мляко, ако страдате от подобно заболяване.

Подуване и проблеми с храносмилането

Дори и да не почувствате гадене след приема на млечни продукти, вие пак може да бъдете чувствителни към лактоза. Твърде много от нея може да предизвика у вас проблеми с храносмилането, както и подуване, болки в корема и диария.

Това се получава, тъй като организмът не може да усвои добре лактозата и да я разбие на по-малки съставки. Тя преминава през храносмилателната ви система и се разгражда от чревните бактерии. Този процес се нарича ферментация, а страничните му ефекти включват появата на газове и други храносмилателни неразположения.

Още за рисковете, които крие прекомерният прием на млечни храни четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase