Снимка: БГНЕС
fallback

Хиляди хора в Германия почетоха с бдения жертвите на атаката в град Ханау, при която крайнодесен откри стрелба и уби деветима.

В Берлин също хората спонтанно се събраха, за да запалят свещи и да положат бели рози, предаде БНТ.

Oще по темата

Разследващите определиха нападението като терористичен акт. Към германското правителство бяха отправени призиви за още усилия в борбата с екстремизма.

„Трябва да поемем своята отговорност - да обърнем внимание на езика в политиката, в медиите и навсякъде в обществото. Нека се противопоставим на лишаването от достойнство на отделни хора или малцинства в тази страна“, каза Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.

Всички жертви са имигранти, сред тях и българин. Петима от убитите са от турски произход, но се смята, че има и кюрди.

Подобна трагедия е нетипична за град Ханау. Но в Германия са налице расистки и ксенофобски прояви. Преди дни бяха арестувани членове на екстремистка група, планирала атентати срещу мюсюлмани в страната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

до 22Шофьор, араби, турци, наргелета - съгурно кара суджук от България и го продава скришом в наргиле бар.

19

Анонимен

преди 4 години

Еми да всички преселници, като отидат някъде не спазват никакви правила, жиевят си като у пустинята, не се съобразяват с установения обществен ред. Даже съм чувал, че в някои германски градове си променят и правилата за движение по пътищата :Д Нормално е местните да не ги искат! Властите да налагат контрол и да ги затварят общественоопасните, а не само да ги коткат и да са политически коректни

18

Анонимен

преди 4 години

Баси, тия в коментарите са копия на извършителя. Само в едното заведение изобщо е имало някакви наргилета и будка отпред, другото е било най-обикновен ресторант на турци. Убиецът ги е познавал, защото е живеел при родителите си на 150 метра от тях. Българската жертва е бил шофьор, което предполага да е имал много колеги турци, с които е излязъл да яде. Изкараха човека престъпник, защото се намирал в заведение.

fallback