Снимки: БГНЕС
fallback

Тайният стратег Владислав Сурков дълги години е познат като "Сивият кардинал“ в руската политика. Той е един от най-близките съветници на Путин и оказва силно влияние върху президента зад кулисите.

Ала макар според много експерти именно Сурков да помага на Путин да задържи здраво властта в ръцете си, вчера той бе освободен от поста си.  В президентската администрация Сурков отговаряше за Украйна, въпреки че преди месец тези отговорности бяха свалени от плещите му, а Дмитри Козак се зае с Украинския въпрос.

Не е ясно дали Сурков ще получи нова позиция в Кремъл. Изявлението на сайта на правителството също не дава ясна представа защо един от най-близките хора на Путин е бил освободен.

Но според Габриел Гейтхаус от BBC, това не е последното, което виждаме от Сурков. Преди години, нищо не можеше да се случи в Русия, без "Сивият кардинал“ да е замесен зад кулисите. Той контролираше партиите в руската Дума, както и подкрепящата Путин младеж на улиците. Заедно с това, той подкрепяше артисти, които са против политиките на Кремъл. Говори се, че Сурков контролирал дори и опозицията.

Сурков е ерудиран и непримирим - той се възползва от широк спектър от културни референции - от теорията на западните медии до Бийт поезията и гангстерския рап - като през цялото време централизираше властта околосебе си и своя шеф.

За първи път "Сивият кардинал“ изпада в немилост по време на протестите срещу Владимир Путин през 2011 – 2012 година. Неспособността му този път да успее да установи контрол над улиците се виждаше като провал, или дори предателство, от правителството.

Той се завърна обратно, като човекът, който ефективно ръководи войната на Русия в Източна Украйна. Онези, които го познаваха обаче видяха един неспокоен човек, с намалени сили. Експертите описваха новата му роля като „златна клетка“. Но сега дори и това го няма.

Това не е първия път, в който властта е взета от ръцете на Сурков, но няма и да е последния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Според Габриел Гейтхаус от BBC, преди години, нищо не можело да се случи в Русия, без Владислав Сурков да е замесен задкулисно. Процесите в Русия са динамични и Путин от началото на тази година решително се освобождава от петоколонниците-copocoиди какъвто е Сурков. Ако Владислав беше човек на президента на РФ, защо BBC толкова се е загрижило за неговата бъдеща кариера? Какво съвпадение - вчера Сурков беше официално освободен и точно вчера възникна изостряне на положението в Донбас и престрелки.

13

ПЕНКО

преди 4 години

СПОРЕД МЕН- ГО ПОДГОТВЯТ ЗА НОВИЯ "ПУТИН" НА" ВЕЛИКАТА РУС " !!!!!!!!

12

турчина

преди 4 години

каквото кажат вишите масони това става,нито Путин нито Тръмп могат да кажат нещо!

fallback