Снимки: БГНЕС

Над 1700 са вече заразените медици, а шестима са починали, събощават от Bulgaria ON AIR.

Медицинските работници, които са поставени пред огромно изпитание, остават посветени изцяло на работата си. 

Медицинска сестра Ван Сяотинг от Ухан, откъдето тръгна новият грипен щам – Ковид-19, сама се постави под картина, за да предпази близките си от риска да се заразят със смъртоносния вирус. Работата ѝ включва нощни смени, а видео, обиколило социалните мрежи, показва как тя върви пеша към болницата. 

Мъжът ѝ кара след нея, за да освети пътя ѝ. Вместо вкъщи, от началото на епидемията тя спи в хотел и отказва се качи в автомобила на мъжа си заради риска да предаде заболяването, контактувайки ежедневно с болни. 

Медицинската сестра не е единствената в тази ситуация. Доктор Алфред Вон от Хонконг също живее в хотел. Далеч от бременната си жена, която все пак възнамерява да зърне по възможно най-безопасен начин.

"Нашият план беше да вечеряме заедно. В един същи ресторант, но не на една маса, а на съседни. На няколко метра един от друг", споделя д-р Вон.

Алфред Вон не иска да бъде герой, "а един обикновен доктор, който да се върне към нормалния си живот". Битката за коронавируса не е проява на героизъм, а мисия, казват лекарите. 

А 30-годишна медицинска сестра от болница към Университета в Ухан отряза дългата си коса, за да се бори по-ефективно с новия коронавирус. Майката на две деца Шан Ся заяви, че е подстригала косата си, за да избегне кръстосана инфекция и да спести време при слагане и сваляне на защитните костюми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase