Доктор Ли Уенлянг получи много благодарности от жителите на Ухан, а и цял Китай, след като бе един от първите хора, които се опитаха да предупредят за наближаващата епидемия още през декември.

Един ден след като пуска информацията в китайските социални мрежи, той е арестуван и обвинен, че разпространява "фалшиви слухове". Китайските власти готвят наказания за него и още 7 души, които са дръзнали да проговорят.

Още по темата

След това Ли Уенлянг е освободен. Докторът се връща към задълженията си и помага на заболелите от вируса, докато самият той не се превръща в негова жертва. От болничното си легло Ли успя да разкаже историята си пред целия свят, преди да издъхне от тежката пневмония.

Ли Уенлянг умира вчера, а смъртта му предизвиква първо тъга, а после и гняв у жителите на Ухан. Нова вълна от обвинения заля правителството заради опита му да "заглуши" думите на доктора и неговите съмишленици.

В китайската социална медия Weibo се разпространиха два хаштага Wuhan government owes Dr Li Wenliang ах apology (Правителството на Ухан дължи извинение на доктор Ли Уенлянг) и We want freedom of speech (Искаме свобода на словото). Разбира се, те бързо бяха цензурирани. Коментарите на потребителите, подкрепящи доктор Ли, също са изтрити. Само няколко остават, за да напомнят за героизма на доктора.

"Това не е смъртта на един дезинформатор. Това е смъртта на един герой", пише един от потребителите.

Трудно е да се определи кога точно доктор Ли Уенлянг е починал. Първата информация за смъртта му идва от държавните медии  Global Times и People's Daily. По-късно обаче се появява ново твърдение - че докторът още диша и лекарите се опитват да спасят живота му. Според някои китайски журналисти самото правителство се е намесило и е помолило медиите да променят информацията и да съобщят, че Ли все още диша. 

Последната информация е от 2:58 часа в петък, която гласи, че лекарите не са успели да се преборят за живота на колегата си и той е издъхнал.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase