Снимка: БГНЕС

Страхове за вероятна пандемия се появиха, след като коронавирусът, тръгнал от Китай, достига и САЩ. Днес бе обявено, че броят на жертвите се е увеличил от 6 на 9 и са регистрирани още дузина случаи на заразени, съобщава CNN.

Високопоставен представител на китайските здравни власти обяви, че вирусът се адаптира и мутира. Заразените вече са 440 души в 13 провинции.

Още по темата

Новият вирус се разпространи включително в столицата Пекин, мегаполиса Шанхай и специалния административен район Аомън (Макао). Регистрирани бяха и други случаи в чужбина, освен в САЩ  - в Южна Корея, Япония, Тайван, Тайланд.

Редица страни засилиха граничните проверки, за да не допуснат разпространението на вируса, който се появи в края на миналата година. Световната здравна организация пък свика спешна среща.

Китай обяви, че въвежда мерки клас А за борба с вируса, които се използват при големи зарази, като чума и холера. Това означава, че властите ще имат право да затварят сгради и да поставят под карантина заразени хора или такива, които са имали контакт с болните.

Според говорителя на здравното министерство, властите знаят за 2200 случая на "близък контакт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase