Снимка: БГНЕС
fallback

"Честно казано, не мисля, че бих му казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен", така Грета Тунберг отговори на въпрос на BBC дали би говорила с президента на САЩ Доналд Тръмп. А днес бе дадено началото на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където сблъсъкът Грета Тунебрг - Доналд Тръмп ще е неизбежен.

17-годишната активистка изнесе реч в швейцарския курорт, с която иска да даде ясно послание: да се сложи край на "лудостта“ с изкопаемите горива.

Доналд Тръмп също ще присъства на срещата, като това ще е първият път в който двамата с Грета ще присъстват на едно и също събитие от срещата на ООН в Ню Йорк миналата година. Тогава младото момиче бе заснето как гледа с нескрита злоба президента. Именно след като пътищата им се пресякоха за кратко, активистката заяви, че "не би пропиляла времето си“, разговаряйки с Тръмп за климатичната криза по време на събитието в ООН.

Посланието на Грета също така е индиректно отправено към Доналд Тръмп, който се подигра на шведката, че има "проблем с овладяването на гнева". Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата, се завръща в Давос, след като пропусна форума през 2019 г. заради проблеми с работата на администрацията и нейното финансиране.

Миналата година пък Грета заяви пред лидерите в Давос, че "къщата ни гори". Тя намери подкрепа сред организаторите на Световния икономически форум, включително неговия 81-годишен основател Клаус Шваб, който заяви, че светът е изправен “извънредно положение.”

“Не искаме да достигнем върха на необратимостта на изменението на климата, заяви Шваб пред репортери във вторник. - Не искаме следващите поколения да наследят свят, който става все по-враждебен и все по-малко обитаем – помислете само за горските пожари в Австралия.“

Ежегодно проучване на рисковете, публикувано от СИФ в сряда, поставя климатът и другите екологични заплахи пред рисковете, породени от геополитическо напрежение и кибератаки. За първи път проучването установи, че всичките първи пет дългосрочни риска са екологични – от екстремни метеорологични събития до бизнес и правителства, които не успяват да смекчат и да се адаптират към климатичните промени, пишат от БГНЕС.

Устойчивостта е основната тема на тазгодишната среща в Давос, която се провежда в момент, в който светът се бори с глобалното затопляне, което се влошава заради нарастващите разделения между нациите и бизнеса как да се справят с него.

Срещата, на която ще присъстват над 50 държавни и правителствени ръководители, включително германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте, събрани в алпийския курорт, има за цел да даде конкретен смисъл на „капитализма на заинтересованите страни“ – концепция, че компаниите трябва да служи на интереси на цялото общество, а не просто на техните акционери.

"Бизнесът трябва да обхване изцяло капитализма на заинтересованите страни, което означава не само увеличаване на печалбите, но и използване на техните възможности и ресурси в сътрудничество с правителствата и гражданското общество за решаване на ключовите въпроси от това десетилетие“, каза Шваб. “Те трябва активно да допринесат за един по-сплотен и устойчив свят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 4 години

Господи, прибери си версиите.....коя е тази Грета, че да се сревнява с Президента на САЩ.Някакво болно в главата момиче, промотирано и използвано от едни шарлатани!! Защо не е споменато, че Тръмп поне отдели милиони за засаждане на дървета. А тия искат само да лапат!

56

Анонимен

преди 4 години

От статията: -Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата,-Тръмп не е скептик относно промените на климата-, които съществуват от хилядолетия в една или друга посока. А е скептик по отношение, че Грета и създателите и, знаят как и могат да контолират климата на планетата(без значение колко пари им се даде да нагушат от наивници)

55

Копи-Пейст

преди 4 години

/Грета я канят "световните лидери" и плащат разноските и, и разкарват като мечка по площадите, да им играе по свирката. Целия Цирк е : Тя да ги навиква и попържа люто, със свиреп поглед, че не дерат достатъчно кожи от хората(там където минава номера) с разни такси и други идиотщини, а "световните лидери" да стават на крака и да и ръкопляскат мощно и "засрамено" но с възторжени възгласи. А МСМгЪзетите да "отразяват" със страст тоя еФтин водевил/

fallback