Снимка: Pixabay

Японските власти потвърдиха първи случай на зараза с нов вирус на пневмония в страната, съобщи Нова ТВ. Заразата е тръгнала от огнището в Китай. Новината беше съобщена в четвъртък на пресконференция в Токио на Министерство на здравеопазването.

"Потвърдихме първия случай на новия тип пневмония в Япония. Пациентът е китайски гражданин, живеещ в префектура Канагава. Той е посетил Китай и се е върнал в Япония на 6 януари. Въпреки това не е бил на рибния пазар, където е центърът на инфекцията “, каза представителят на ведомството.

Пациента е на около 30-годишна възраст. Симптомите на пациента са се появили по време на пътуване до Китай. След завръщането си в Япония мъжът е посетил лекар, който определил болестта като лека и му предписал лекарства за домашно лечение. На 10 януари пациентът бил хоспитаризиран поради влошаване на състоянието му. Направените тестове потвърдили, че е заразен с новия вирус.

Мъжът е изписан от болницата пет дни по-късно, след като бил подложен на лечение. В момента тече проучване на министерството с кого е бил в контакт след като се е върнал в Япония. До този момент не са открити други пациенти, които е възможно да са заразени с вируса, отбеляза служител на отдела.

На 31 декември китайските власти направиха изявление и информираха Световната здравна организация, че е открито огнище на нов вирус в Ухан. Открит е неизвестен коронавирус от местни специалисти на 7 януари. Направени са лабораторни изследвания на всички случаи, предизвикали съмнения за нова пневмония. След обстоен преглед на изследванията, патогени на респираторни заболявания като грип, птичи грип, тежък остър респираторен синдром и близкоизточен респираторен синдром бяха изключени от списъка на възможните патогени.

СЗО призова всички държави да проведат стриктно епидемиологично наблюдение на огнището на нова пневмония в Китай. До този момент са потвърдени близо 60 случая на инфекция с този вирус. Има един починал човек, а други 680 са изолирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase