fallback

Протести в Техеран след признанието на армията, че е свалила погрешка украинския пътнически самолет със 176 души на борда.

Малко по-късно иранските власти задържаха за някoлко часa британския посланик, заради участие и насърчаване на демонстрациите, което предизвика гневна реакция от страна на Лондон.
Oще по темата


Пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран стотици студенти почетоха паметта на жертвите на инцидента със сваления от иранска ракета украински пътнически самолет.

Полицията разпръсна демонстрантите, които поискаха оставки и преследване на отговорните за кризата.

Мехди Каруби - лидер на иранското зелено движение, призова духовния лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли. В изявление, публикувано онлайн, Каруби пита кога Хаменей е бил уведомен за свалянето на самолета и защо е забавена информацията за истинските причини, пише Buglaria ON AIR.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подкрепи в Twitter протестиращите в Иран.

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да бъде с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, от когото е получил извинение за свалянето на украинския самолет.

Рохани е провел подобен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 4 години

До А сега сериозноНяма отърване - ако не са ислямисти ще са комунист-либерасти. Те си вървят ръка за ръка и в европа.

41

А сега сериозно

преди 4 години

Прави впечатление че левендури от Зелените са пуснали на първа линия, та ако се махнат аятолясите, властта да е правилните ръце.

40

Анонимен

преди 4 години

Аятоласите са се вкопчили здраво във власта, даже с атомни бомби не можеш да ги откъснеш.

fallback