Снимка: Pixabay

За нарастващи проблеми в ресторантьорския и хотелиерския бизнес предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според Петър Стефанов, председател на регионалната структура на асоциацията във Велико Търново, законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени.

"Ние сме в дребния и в средния бизнес и трябва да се чуе нашият глас. Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%. Много заведения са пред фалит", коментира той пред БНР.

Той призова да се въведат и персонални санкции при нарушения от страна на обслужващия персонал, а не отговорността да се носи само от работодателя.

Като пример Стефанов посочи, че ако някой не издаде касовата бележка, би трябвало той да бъде санкциониран, а не собственика.

 "Искаме запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала. Настояваме за патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти. Това ще доведе до облекчаване на бюрокрацията. Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът", настоя той.

Петър Стефанов обяви, че предстоят символични протести, които ще прераснат в ефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase