Снимка: БГНЕС
fallback

Никога в цялата история на измерванията температурата в Европа не е била толкова висока, колкото през 2019 г., съобщава германското издание Der Spiegel, позовавайки се на доклад на Службата за контрол на изменението на климата на Европейския съюз – Програмата "Коперник".

Температурата на въздуха през 2019 г. беше почти 0,6 градуса по-висока от средната за периода от 1981 г. до 2010 г.

Освен това средната температура през последните пет години е с 1,1-1,2 градуса по-висока от температурата на прединдустриалната ера.

 
Периодът от 2010 г. до 2019 г. беше най-горещото десетилетие от началото на събирането на данни за времето.

2019 г. беше не само най-топлата година в Европа, но и втората за този показател в света в историята на метеорологичните наблюдения, добави ръководителят на службата за контрол на климатичните промени Карло Буонтемпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Щерю

преди 4 години

Остава сега и от енелгото да излязат на стачка против топлата зима...

10

Т.Шак

преди 4 години

Лошо няма. Ще се адаптираме и към това, а после ще се чудим на акъла на еколозите и екодосадниците от 21-ви век, дето са искали да им е по-студено.

9

до 6

преди 4 години

Така е, прав си. Я потърси в Google фразата NASA greening. От 1982 г. до 2013 г. Земята е станала с почти 23% по-зелена, като площите, където има суша са се увеличили само с 4%. Това е благодарение на повишеното количество въглероден двуокис в атмосферата. Потърси и за Сахал, това е област в южната част на Сахара с площ от 300 000 кв. км., която допреди 30 г. е била пустиня, а днес е толкова зелена, че става за селско стопанство. Земята става все по-зелена, а не по-суха.

fallback