Снимка: БГНЕС

"Не избягах от правосъдието. Избягах от несправедливостта и политическото преследване", това заяви белгиецът Карлос Гон, който избяга от Япония в калъф за музикален инструмент.

Бившият изпълнителен директор на Nissan Motor Co. обвини японските прокурори и ръководителите на автомобилната компания "Нисан" в заговор срещу него.

Според Гон повдигнатите спрямо него обвинения са били неверни, твърдейки, че на първо място той въобще не е трябвало да бъде арестуван, съобщава БНР.

Още по темата

Говорейки на първата си публична изява на специална пресконференция в Бейрут, Гон се обрисува като жертва на несправедливата японска система.

Карлос Гон се оплака, че е бил разпитван по осем часа на ден без присъствието на адвокати и отбелязва, че японските власти имат 99% успеваемост при преследване на финансови престъпления.

Той по-специално посочи бившия изпълнителен директор на "Нисан" Хирото Сайкава и директора Масаказу Тойода, като едни от лицата, заговорничели с японските власти.

Карлос Гон твърди, че е бил обект на конспирация на неколцина изпълнителни директори на "Нисан", които са работили съвместно с прокуратурата в Токио поради намаляващите показатели на японския автомобилен производител. "Друга причина за конспирацията беше недоволството от структурата на съюза с френската фирма "Рено" (Groupe Renault)", добави Гон.

Той отбеляза, че компанията "Нисан" губи по 40 милиона долара на ден след неговия ареста през 2018 година.

Според него от японската прокуратура са изтичали фалшиви и изкривени информации, за да формират общественото мнение и да го представят като престъпник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase