Снимка: БТА

В рамките на договорена размяна Киев предаде днес на Донецк и Луганск всички лица, държани от властите на Украйна, предаде ТАСС.

Според агенцията лицата, освободени от украинските власти, са доставени на територията на т. нар. Донецка народна република - едно от двете сепаратистки формирования в Донбас.

Същевременно продължава процедурата, с която властите в Донбас предават задържани там лица на Киев. На КПП "Майорское" близо до град Горливка (на украински език Хорливка) в Донецка област се извива дълга опашка от хора, които се готвят да отпътуват за Украйна.

По-рано двама пленници отказаха да се върнат в Украйна. Точният брой на хората, предадени вече от Киев на властите в Донбас, се уточнява в момента, посочва ТАСС.

По-рано Олга Кобцева, представител на Луганската народна република, заяви, че е приключил първият етап от днешната размяна между Луганск и украинските власти. Киев е получил 25 души, а за Луганск са заминали 63.
Девет души са отказали да бъдат разменени и са останали в Украйна, добави тя.

По-рано бе съобщено, че се очаква Киев да предаде 87 сепаратисти, а Донецк и Луганск - 55 души. Днес обаче украинският парламент съобщи, че Киев смята да получи 80 души.

Размяната се осъществява в присъствието на наблюдатели от ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст.

Киев потвърди, че е получил в рамките на размяната първите 25 лица, държани в Донбас. "Първите 25 освободени украинци скоро ще си бъдат у дома", заяви в Телеграм администрацията на президента Володимир Зеленски. Офисът му разпространи и снимки с освободените досега.

Сред пуснатите на свобода има четирима военни, уточни Людмила Денисова, пълномощник на Върховната рада по човешките права. "Всички те са в безопасност на територия, контролирана от правителството на Украйна", увери тя.

Хората, върнати днес на Киев, ще бъдат доставени от Горловка в Краматорск, а оттам - със самолет - на киевското летище Бориспол, информира телевизия "112 Украина". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase