Снимка: Reuters

Турция е готова да разгледа възможността за изпращане на свои военни в Либия, ако подобна молба бъде отправена от Правителството на националното съгласие в Триполи, заяви турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция в Тунис, предаде ТАСС.

Още по темата
"Ние никога не сме се намирали в друга страна без покана. Ако пристигне подобна покана, то ние ще я разгледаме", заяви турският президент, който пристигна на изненадващо посещение в Тунис.

Ердоган заяви още, че в момента в Либия се намират най-малко две хиляди бойци на частната руска военна компания "Вагнер". По думите на Ердоган в Либия присъстват също бойци от Судан, чиято численост надвишава 5 000 души.

Ръководителят на правителството на националното съгласие в Либия Файез ел Сарадж потвърди на 23 декември, че е поискал от Турция военна помощ. Подписаното през ноември турско-либийско споразумение за сътрудничество във военната сфера предвижда възможности за доставка на техника, оборудване и въоръжение за използване при наземни, морски и въздушни операции, припомня БТА.

В Либия в момента паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатото Правителство на националното съгласие на Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase