Снимка: Pixabay
fallback

Системите за лицево разпознаване допускат много грешки, когато анализират субекти, чиито цвят на кожата не е бял, се казва в доклад на американското правителство, цитиран от Франс прес.

Oще по темата

Това важи най-много за чернокожите индивиди и за тези с азиатски черти. При тяхното разпознаване изкуственият интелект допуска сто пъти по-често грешки, отколкото при белите хора, пише БТА.

Изследователите от Националния институт за стандарти и технологии към американското правителство установиха и неправилно определяне на пола на чернокожите жени при 35 процента от случаите.

Агенцията припомня, че лицевото разпознаване е широко използвано от властите, силите на реда, летищата, банките, търговската мрежа и училищата. Правозащитни организации и учени се опитват да ограничат влиянието на тези технологии. Те изтъкват факта, че алгоритмите допускат много грешки и невинни хора могат да попаднат заради тези несъвършенства в затвора. Освен това базите данни могат да бъдат лесно използвани от хакери с криминални цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

БургаШки лешпер

преди 4 години

Лицево разпознаване в Хошимин или Бейджинг??? Химера...

27

Анонимен

преди 4 години

Е нормално е. Самия откривател на ДНК др. Джеймс Уотсън е доказал че това са низши раси. Колкото и да се опитвате да промивате мозъци, няма да стане.

26

Анонимен

преди 4 години

То такива посредствени кадри де гледат един кабел така стигат не знам но са природна даденост да не знаят или да не искат да видят де прекъсва то сложен процес е

fallback