Снимка: БТА, архив

Интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" ще започне работа от 20 януари 2020 г.

През този период децата, нуждаещи се от интензивно лечение, ще бъдат насочвани в приемните на "Пирогов", Националната кардиологична болница и Александровска болница, за което са сключени договори с лечебните заведения.

Това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в пленарна зала за спирането на спешния прием в болницата.

Здравният министър каза, че в момента тече ремонт на интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". "На 20 януари считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност", увери Ананиев.

Той информира, че се търсят възможности за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози за нуждите на отделението за интензивно лечение в специализираната болница, предаде БТА.

В началото на своя отговор Ананиев отчете, че в последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както по отношение на извънболничната, така и по отношение на болничната помощ. По думите му причините за това са многофакторни и комплексни, като най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница. Като "разкъсана" и "неефективна" министърът определи връзката между общопрактикуващите лекари и педиатричните клиники и отделения.

Министър Ананиев посочи, че след трагичния инцидент с тригодишния Алекс от 14 ноември 2019 г., освен разпоредената от него проверка, е създаден и координационен механизъм, който регламентира према на деца в спешни случаи, както и при превеждането на децата от едно лечебно заведение в друго.

"Пирогов" е лечебното заведение, което поема спешния прием на деца на територията на София. Той посочи, че ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения по профила на редица тесни педиатрични специалности. "Ще се използва в максимална степен административният капацитет на Националната кардиологична болница в областта на кардиологията, както и на Александровска болница в областта на пулмологията", уточни той.

Здравният министър посочи, че на 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда на регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване на територията на лечебното заведение и получават поредния номер. По думите му плановите пациенти получават номер с бял цвят, а спешният прием - в червен, като им се дава приоритет при повикване в кабинет.

"Предстои проучване на техническите и финансовите възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система", посочи Ананиев.

По думите му ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно диагностичния блок на територията на дъщерното дружество на болницата, като по този начин министърът посочи, че очаква да се получи разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните. Така, намиращия се на територията на болницата приемен кабинет, ще остане само за спешни пациенти, каза той.

По думите му към 30 септември 2019 г. средната брутна работна заплата на персонала в Детската болница "Проф. Иван Митев" е 1225 лв. при отчетена за 2018 г. 994 лв., тоест увеличението е с 23,24 на сто. Увеличението при медицинските специалисти е 7,68 на сто, докато при лекарите със специалност - 26,4 на сто.

В клиниките и отделенията има 26 незаети бройки, от които един лекар, 24 медицински сестри и един технолог.

Коментари Напиши коментар

3

До 2

преди 2 години

Много малко не е ли това? В Лондон средно е по 120 паунда на час.

2

Анестезиолог

преди 2 години

Работя в момента в Болниците на Оксфордския Университет. Само за днес ще получа повече от 1500 лв. заплата. Това е за един ден за 10 часа работа. Чисто на ръка. Не бруто. За това не могат да намерят поне двама анестезиолога за интензивното. Защото лъжат, че плащат нещо.

1

Анонимен

преди 2 години

Toz ministar na medicinskite kradci i izmamnici v kausha!