Снимка: БТА, архив
fallback

Десет дни след началото на протестната мобилизация срещу пенсионната реформа, започнала на 5 декември, и въпреки всекидневните транспортни неудобства, мнозинството французи подкрепят стачките.

Това сочи проучване на института Ифоп (Ifop) за в. "Журнал дю диманш", цитирано от телевизия BFMTV.

Според допитването 54 процента подкрепят и изпитват симпатия към стачната мобилизация, което е с един пункт повече спрямо миналата седмица. 30% заявяват, че са против и не гледат благосклонно на стачките.

Французите обаче не са единодушни в мнението си по съществото на реформата.

Съответно 75 и 65 на сто подкрепят обявената от премиера Едуар Филип минимална пенсия от 1000 евро месечно и премахването на специалните режими за пенсиониране.

Тъкмо обратното - въвеждането още през 2025 година на нова система за работещите, родени след 1975 година, както и установяването на законова възраст за пенсиониране от 64 години се посрещат зле (съответно 54 и 63 на сто). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 4 години

дайте на роба , ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА

14

гост

преди 4 години

пенсиоонната РЕФОРМА се появи СЛЕД създавенето на така наречения ЕС.коментари?

13

Анонимен

преди 4 години

Социалната пенсия е едно, а минималната трудова пенсия е нещо съвсем друго.На колко лева се равнява минималната трудова пенсия на човек, който се е осигурявал и има пълен трудов стаж?Колко лева месечно получава самотна майка, която никога не е работила, няма никакво намерение да работи и дори не е завършила основно образование?

fallback