Снимка: УБ "Лозенец"
fallback

Пациентът с първата белодробна трансплантация у нас беше изписан от УБ "Лозенец".

70-годишният Мариян вече е с много добри жизнени показатели и се завърна у дома, съобщиха от здравното заведение.

"Изключително благодарен съм на целия екип на болница "Лозенец" и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс", казва мъжът по време на изписването си, на което присъствали всички лекари, взели участие в белодробната трасплантация и лечението му.

Тя беше извършена на 26 октомври от екип на УБ „Лозенец“, ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.

Тази година се навършиха 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България.

През  ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едва на 7 месеца. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ "Лозенец" с участието на проф. Масимо Малаго.

Към днешна дата екипът на болницата има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

11

преди 4 години

Да е жив и здрав дъртака, ама кой е целенасочено разфасованият за органи - никва информация. И за кви мангизи става дума?

2

АнонимеН

преди 4 години

ОГРОМНО ПОСТИЖЕНИЕ ЗА МЕДИЦИНАТА В БЪЛГАРИЯ!!ВИЖТЕ САМО ГЛАВНИЯ ЛЕКАР КАК ИМА ИЗЛЪЧВАНЕТО НА БЯЛ ДРОБ ТОЙ ПРОСТО Е РОДЕН ЗА ТАЯ РАБОТА!ЖАЛКО, ЧЕ ЧАК СЕГА ПОЧВАТ!! ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ДОЧАКАХА

1

Анонимен

преди 4 години

Добре де, толкова ли не можаха да се упражняват на някое от момичетата с БАХ чакащи трансплантация? Със сигурност има някоя, която няма да дочака трансплантация във Виена, можеха поне да й дадат някакъв шанс. Пълен абсурд е тая държава. Да е жив и здрав пациента, но просто не е честно!

fallback