Снимки: Reuters
fallback

Индия се изправя пред поредната екологична катастрофа. След като смогът задуши Делхи, мистериозна бяла пяна покри един от най-известните плажове в страната – Марина, край Ченай.

Мехурчетата накараха децата да излязат и да си играят в тях, но здравните власти предупреждават, че пяната е токсична. Неприятната миризма е осезаема, а рибарите са предупредени да не влизат в морето. Докторите предупреждават, че тя може да предизвика кожни проблеми.

Бялата пяна не е нещо ново в Индия, но тази година положението е много по-сериозно. Тя се разпростира на няколко километра из плажа, а експертите се притесняват, че може да се повтори трагедията от 2017 година, когато хиляди риби измряха.

Днес рибарите не могат да продадат рибата си.

"Не искат да я купуват, дори и малко от нея, тъй като си мислят, че е замърсена“, казва един рибар пред AFP.

Замърсяването на плажа Марина показва, че Индия не може да се справи с темповете на нарастващата си икономика. Според експертите виновен е дъждът, който е отнесъл фосфатите и отпадъците от канализациите в морето. Други твърдят, че тя се е образувала от остатъците от миещи препарати. Само 40% от мръсната вода на Ченай се пречиства. Останалата се влива директно в морето.

Ченай вече ще следи нивото на замърсяване на водите така, както Делхи вече следи нивата на замърсяване на въздуха.

"Сега, замърсяването на плажовете е по-голям проблем за Индия, отколкото покачването на морското равнище“, казва Правакар Мишра, учен от Центъра за крайбрежни наблюдения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

Като гледам нашите индийци в България не виждам кой знае каква разлика.Още пяна им трябва, още...

12

Анонимен

преди 4 години

Отвратителна страна с отвратителни хора.Техните братовчеди в Европа са абсолютно същите и вършат абсолютно същите безобразия, плюс убийства, кражби, сводничество, изнасилвания, педофилия, многоженство, мъжеложие, coдoмизъм, кражба на деца, търговия с деца, търговия с бебета, търговия с органи, лихварство, телефонни измами, джебчийство, обири, измами на социални служби, грабежи, изнудване, рекет, тормоз, сексуални посегателства, малтретиране, насилие над всеки и всичко, саботажи, вандализъм...

11

Анонимен

преди 4 години

Индия е либертарианска страна за пример на всеки либертарианец, като Каролев и НПО-тата.Има и цял либертариански континент - Африка.Чист капитализъм, свобода за богатите, робство за бедните. Ниски данъци, платено образование. Никакви екологични норми, които да ограничават свободната воля и инициатива.Мечтата на всеки либертарианец от БеГе телевизора.

fallback