Снимка: Reuters

Южна Корея и Япония ще поставят отново на масата за преговори своето спорно военно минало, каза днес южнокорейският външен министър Кан Кьон-уха, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Тя отбеляза, че затоплянето на двустранните отношения напоследък е дало на двете страни малко, но недостатъчно време. Южна Корея и Япония "спечелиха време за интензивни разговори, но не остава много време", каза Кан в кулоарите на министерската среща на Г-20 в Нагоя след разговор с японския си колега Тошимицу Мотеги, предава БТА.

Вчера Сеул отмени в последния момент решението си да не поднови договора си с Токио за споделяне на разузнавателна информация след неговото изтичане. Кан обяви това решение за пробив в отношенията.

Източник от японското външно министерство днес каза, че Япония и Южна Корея са се договорили за двустранна среща на върха през декември, на която ще бъде обсъдена болезнената тема за военното минало, обтегнала напоследък отношенията. Нито една от страните не е променила становището си по въпроса за японската колонизация на Корея преди и по време на Втората световна война, отбеляза Ройтерс.

По данни на японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС, срещата вероятно ще се състои в Чънду, главния град на югозападната китайска провинция Съчуан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase