Снимка: Reuters

Китай не се стреми да стане най-доминиращата държава в света вместо САЩ, а само иска да заеме достойно място на международната арена. Това заяви днес президентът на Китай Си Цзинпин, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Не се каним да заемем нечие място, а се стремим само да си върнем дължимата ни достойна позиция", посочи китайският лидер, чието изказване бе излъчено по централната телевизия на Китай, пише БТА.

Китай "никога няма да се върне в полуколониалното и полуфеодалното минало", допълни Си.
Китайската мечта е великото възраждане на нашата страна и в никакъв случай не е хегемонистична мечта, резюмира президентът. Китай ще води уверена политика за увеличаване на степента на отвореност въпреки нарастващите трудности и препятствия.

"За 40 години политика на реформи и отвореност ние придобихме увереност в собствените си сили. Това е път, по който ние непременно ще вървим напред. Колкото повече препятствия се изправят пред нас и прегради, издигани от когото и да било, толкова по-упорито ще ги преодоляваме, увеличавайки степента на отвореност на КНР към външния свят", каза още Си.

САЩ трябва да споделят със света най-новите технологии, а не да ги крият, каза още китайският президент.

"Инновациите са жизненоважен въпрос в съвременния свят и техните плодове трябва да бъдат достъпни в глобални мащаби. Не бива да се крият като съкровище в пещера. Напоследък между Китай и САЩ има разногласия, засягащи сътрудничеството в иновативната сфера. Най-главното е да постигнем взаимно разбирателство по пътя на диалога", посочи китайският президент.

Китайските и американските власти трябва да избягват грешни оценки и се нуждаят от укрепване на взаимното разбирателство при уреждане на въпроси от стратегическо значение, допълни Си Цзинпин, който се срещна днес с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase