Снимка: Reuters

Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която са стигнали германският автоконцерн „Фолксваген“ и Турция за построяването на нов завод.

Въпреки че германската фирма обяви, че засега замразява проекта си заради бойните действия на турската армия в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер поиска детайли от Анкара за сключения договор.

Още по темата

Предмет на проверката е най-вече обещаната от Турция държавна субсидия за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която многократно надхвърля горната граница, допустима при държавни субсидии в страни от ЕС, информира БНР.

Тъй като Турция има подписан договор за митнически съюз с ЕС, Вестагер ще провери дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да информира Брюксел за тази субсидия, но не го е сторила.

Митническият съюз на Турция с ЕС задължава Анкара да информира Брюксел за всички държавни подпомагания на сделки с фирми от общността.

Въпроси в Брюксел събужда и обещанието на турската държава, че всяка година ще купува определен брой фолксвагени за администрацията си - тоест това би било втора държавна субсидия за завода.

„Фолксваген“ смята да инвестира 1 милиард евро в строежа на завод за коли, предназначени за източноевропейския пазар.

Условията, които Турция е предложила, вероятно са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, смята Брюксел.

България до последно бе смятана за алтернатива на Турция, но заради големите субсидии на Анкара, София отпадна.

„Фолксваген“ ще се произнесе окончателно за това дали ще строи в Турция, до края на годината.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 2 години

От 11 До 13 Виж,усещам,че ги разбираш малко нещата. Да! За ниво на живот си прав. В Америка е по добре отколкото в Турция. Безспорно е това което пишеш,а и не разбирам защо ти слагат минус лайк на нещо,което е вярно,но разбери и ти,че Европа няма как и защо да проверява за каквато и да е била сделка защото фирмата си е частна и ще строи там където си иска. Колкото до задълженията!! Турция изчисти всякакви външни дългове още в 2014 година,но навлиза в нови. Нормално е! Това е бизнес

13

Наблюдател

преди 2 години

Това което пишеш 11 е така, но ако видиш и колко са задлъжнели ще си промениш мнението. И САЩ са в дълг ама качеството на живот е мнооого по различно. Турция ще фалира скоро! От Европа няма как да не проверят сделката , защото след това България може да съди VW за нарушаване на конкуренциията и не само тя, също и другите държави които са участвали. Просто те си мълчат и чакат

12

Анонимен

преди 2 години

До 11 Аз пък никога не бих си купил нищо от Турция ако ще е и първи да станат в света. Само българско ще купувам