Снимка: архив, БулФото
fallback

Има индикация, че за България ще бъдат отпуснати 63 млн. евро за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" за следващия програмен период 2021-2027 г.

"Ние ще се справим с финансирането на тази програма за извеждане на малките блокове до 2030 г.", коментира зам.-изпълнителният директор с ресор "Финанси, администрация и сигурност" на ДП РАО Маргарита Коркинова в отговор на журналистически въпрос на брифинг след семинара на предприятието днес в София.

По последната оценка недостигът на средства за програмата за извеждане на експлоатация на блокове 1-4 от АЕЦ "Козлодуй" до 2030 г. е 91 млн. евро.

Маргарита Коркинова изтъкна, че българското съфинансиране се спазва от около 31-32 процента годишно от общите разходи. "Засега нямаме проблеми във финансирането на тези дейности", уточни тя. Освен това България изключително пестеливо изразходва средства за тези дейности, предаде БТА.

Като пример тя даде това, че финансирането за извеждането на четирите блока у нас е по-малко, отколкото в Словакия, където се извеждат от експлоатация два блока. Според нея точно това прави страната ни по-силна, "защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Енергетик

преди 4 години

До номер 9Точно на мен за енергетика и АЕЦ Козлодуй не ми говори. На мен до ден днешен, в този АЕЦ са ми минали 30г от живота и трудовия стаж. Малките блокове можеха да работят още толкова, колкото работеха. Бяха напълно надеждни и безопасни. Но някои продажните български политици, направиха всичко, за да влезем в ЕС.

12

Aleks

преди 4 години

До ФактНяма вече и техническа възможност за това, камо ли икономическа.

11

Анонимен

преди 4 години

"защото се прави нещо уникално с по-малко средства, отколкото в другите държави". Нека каже госпожата какви заплати получават работещите по извеждането на 1÷4 бл. и да ги сравним със заплатите на западните държави закрили ядрените си мощности.....

fallback