Снимка: БТА, архив
fallback

От Асоциацията на индустриалния капитал, чийто председател е Васил Велев, са против увеличението на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на пенсиите.

Oще по темата
"Винаги сме отстоявали позицията за обвързаност на осигурителния принос на конкретния човек с размера на неговата пенсия. Всяка различна теза е демотивираща и деморализираща плащанията на осигуровки върху реалния размер на дохода, което ерозира целия пенсионен модел. Ако държавата държи да подпомогне пенсионерите с ниски доходи, това в никакъв случай не трябва да се прави чрез пенсии, а посредством мерките на социалното подпомагане", настояват от там.

В позицията по оповестените вчера намерения на управляващата коалиция за промени в Законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. се изразява подкрепа за предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

Според АИКБ тази мярка ще има за резултат ограничаване на "пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства)".

"Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни. До днес, въпреки че всички без изключение са съгласни с наличието на сериозен и задълбочаващ се във времето проблем, никой освен работодателите не е предложил работеща мярка за ограничаването му.

Вярваме, че анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители", пише в позицията.

От АИКБ подкрепят и мярката за задължително посещаване на детска градина и заплащане на това от държавата.

"Освен фактор за ранна социализация с всички съпътстващи положителни последици тя отразява и отношението на държавата към справяне с демографския проблем чрез вид подпомагане на семействата с ниски доходи", аргументират се от работодателската организация.

АИКБ заедно с други работодателски организации ще поиска срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

ПППП

преди 4 години

Тогава да не се чуди защо болничните са много.Просто хората работят свръх сили и се разболяват.

43

Анонимен

преди 4 години

IbsmЗащо не вземе дс се гръмне този *** забогатял от сивия срктор. Като гледам си е жив ***

42

Мария

преди 4 години

ГОЛЯМ СЛУГИНАЖ СТЕ ВИЕ,ЩОМ СЕ ПОЯВИ МНЕНИЕ КОЕТО БИ ДИСКРЕДИТИРАЛО БОГОПОМАЗАНИТЕ,ЗАБРАВЯТЕ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ, ИЗЧЕЗВА.

fallback