Снимка: архив, Reuters

Американският самолетостроител Boeing е открил при инспекция в световен мащаб пукнатини в структурата на близо 50 самолета 737 NG и те са били забранени за полети, предаде Франс прес.

Австралийската авиокомпания Qantas обяви, че спира от полети един Boeing 737 NG заради структурна фисура и че инспектира още 32 по спешност.

Qantas обаче отхвърли призивите да спре всичките си самолети Boeing 737, след като при втори самолет от флотилията й бе установено пропукване в структурата на крилете, информира Асошиейтед прес.

Южна Корея съобщи, че девет такива самолета са спрени от полети в началото на октомври, пет от които на Korean Air.

Още по темата

Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) обяви в началото на октомври, че е наредило инспекция на някои от самолетите Boeing 737 NG, предшественик на 737 MAX, след като са били открити структурни фисури на една от машините в Китай.

В началото на октомври Boeing обяви, че е открил фисури по частта, свързваща крилете с корпуса на самолета, предназначена да устои на аеродинамичните сили.

Говорител на групата посочи пред АФП, че около хиляда машини са инспектирани на този етап по света и че при по-малко от 5 процента - тоест до 50 самолета - има "забележки", налагащи спирането им от полети и съответен ремонт.

Тези проблеми се прибавят към неволите на Boeing след катастрофите с модела 737 MAX, при които загинаха 346 души в Индонезия и Етиопия. Разследването установи, че неизправност на системите за стабилизиране на полета са причина за трагедиите. Всичките 737 MAX са забранени за полети от седем месеца.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase