Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Отрицателните лихвени проценти са не само оправдана, а и неизбежна стъпка. Винаги има такава инерция и тактика на изчакване, когато банките трябва да въведат непопулярни мерки. Сега сме навлезли в ера, в която дълго време лихвите ще бъдат отрицателни.Това е като наказание за спестителите, коментира Емил Аспарухов, финансов експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Oще по темата

"Ние като страна сме пример за много на брой неголеми депозити. Тези отрицателни лихви не засягат особено спестителите засега, но водят до натрупвания на негативни резултати за банките".

"Ниските лихвени проценти по депозитите са много по-ниски, отколкото тези по кредитите. Комбинация от увеличени такси и комисиони с благоприятна среда относно лихвени проценти за приходи от кредитиране е основното, заради което банките у нас печелят повече от обикновеното", отбеляза гостът.

Според него обаче и в България може да станем свидетели на отрицателни лихвени проценти.

Разговорът на експерта вижте в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Нормално ли е?

преди 4 години

Държавните служители се занимават с неща от миналото,а може ли нещо извън настоящият момент да се промени?Всичко това коства пари профукани на вятъра.Може ли две РПУ да се занимават с кражбата на един телефон?Не е ли икономически по-изгодно вместо да прави държавата толкова разходи за това разследване да купи един нов телефон и да се приключи примерно? Има нещо много сбъркано в системата и от там е сбъркано и съзнанието ни.

30

Анонимен

преди 4 години

Явно човека от народа,който работи на заплата е редно да живее като донор на пари,защото едва ли някой се е замислял кой и как се определя цената на дадено нещо,че точно толкова мъже стойността? Капитализма е вид съзнание,при което експлоатираме хората за да притежаваме вещите,но един ден си заминаваме от тук дори оставяйки телата си.Всичко егоизъм и суета в този живот!

29

До кога ще спим?

преди 4 години

Нормално ли е да живеем за да плащаме заплатите на тези,които ни следят и контролират защото са държавни служетители и да ни съдят ако не сме изрядни,имайки предвид до какво водят законите и правилата на държавата? Ние сме тези,които им даваме власт и съгласяваме да играят тези роли,но след като няма полза от дейността им,не е ли престъпление те да ни рекитират и да вземат заплати за нещо от което ние не живеем добре?Отново идват избори и какво да очакваме?

fallback