Снимка: Reuters
fallback

Политически лидери по целия свят вече знаят коя е 16-годишната климатична активистка Грета Тунберг, но въпросът е могат ли да се справят с нея, тъй като тя и нейните привърженици стават все по-радикални, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски. Протестите, започнали в големите градове по целия свят, са първото изпитание.

Oще по темата
Протестиращите, подобно на Тунберг, искат правителствата да третират изменението на климата като спешен случай, който изисква спешни действия за намаляване на емисиите парникови газове. Защитниците на климата блокират движението на най-натоварените кръстовища в големите градове, като в Австралия дори стотици протестиращи бяха арестувани за нарушаване на трафика.

Грета Тунберг подкрепя радикалните действия, като в Twitter призова протестиращите да останат силни. В Лондон бяха извършени повече от 300 ареста. Британският премиер Борис Джонсън дори нарече протестиращите срещу климатичните промени „нахални“.

Германският канцлер Ангела Меркел се оказа по-мека, изразявайки несъгласие с Тунберг относно неотложността на радикални действия за климата. Според Меркел технологичният напредък дава на човечеството допълнително време. Френският президент Еманюел Макрон също разкритикува Тунберг за радикалните й позиции, като каза още, че екологично осъзнатите правителства на Франция и Германия не са тези, които тя трябва да атакува.

Какви са реакциите на Тръмп и Путин? Вижте в продължението на анализа тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

северозапад

преди 4 години

Не обиждайте детето-и то като наш Боко !!!!.............................

34

БПФ

преди 4 години

На това не може да му се търси отговорност: непълнолетно, очевидно доста глyпаво и с тежки диагнози (синдром на Аспегер + обсесивно-компулсивно разстройство, комбинация, означаваща пълна хахавост), но не и на тия, дето му се водят по акъла. За протестъпчета-лиглювци предлагам просто средство - полицаите арестуват цялата тумба от колко там хиляди тийнове, връчват и по една лопата и ги пращат да засаждат дървета - така ще има полза от тях.

33

ПроСоТо

преди 4 години

СЪЗНАНИЕТО на биологичните единици,населяващи Земята 50 милиона години след динозаврите,е ТОТАЛНО ОБЪРКАНО и на практика ТО НЕ ДЕЙСТВА!!!!!!!Човеците са ТЕЖКО ЗОМБИРАНИ от същества,които ..на някои места ги наричат "Падналите ангели"....Знам,знам че ще се вкиснете,но уви,ТОВА Е ИСТИНА!!..Казвам ви го от "Кухнята"...

fallback