Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Адвокатът на Тръмп намеси Румъния в скандала Украйнагейт, пишат букурещките вестници "Адевърул" и "Ромъния либера". Личният адвокат на американския президент Доналд Тръмп твърди, че разполага с информация за нечисти сделки на Джо Байдън в Румъния.

Руди Джулиани направи тези изявления пред телевизия Фокс, която е близка до републиканците, но не представи каквато и да е подробност, изясняваща в какво обвинява Байдън - възможният конкурент на Тръмп на президентските избори догодина, посочва "Адевърул".

Вестниците цитират изявления на Руди Джулиани пред Фокс ТиВи, в които той се оплаква, че постоянно е прекъсван от журналистите и че "не може да завърши и едно изречение". Коментарите на Джулиани са свързани с писмо от предизборния екип на Джо Байдън до Фокс ТиВи, в което се посочва, че Руди Джулиани не би трябвало да бъде канен в нито една емисия, защото журналистите му позволяват да прави абсурдни и необосновани изявления и да изрича безсрамни лъжи.

Още по темата

Във връзка с това личният адвокат на Тръмп заяви: "И те говорят глупости, от сорта Хънтър Байдън не е виновен, точка. На мен ми се противоречи в минутата, в която си отворя устата. Не успявам да кажа нищо. Причината, поради която не ме искат в пряко предаване, е, че знам нещо, за което вие не говорите. Имам всичко тук. Имаме много разкрития. Още не съм стигнал до Румъния. Чакайте да видите, когато стигнем до Румъния. Вижте какво ме тревожи: човекът е мошеник, голям мошеник и се подигра със САЩ", заявил Руди Джулиани, цитиран от румънските вестници.

Изданията отбелязват, че изявленията на Джулиани са свързани със скандала Украйнагейт, във връзка с който демократите започнаха процедура по отстраняване от поста на президента Доналд Тръмп. Демократите обвиняват лидера на Белия дом, че в телефонен разговор на 25 юли е поискал от украинския си колега да разследва бившия вицепрезидент демократ Джо Байдън. Вестниците в Букурещ пишат, че вчера се е появил втори информатор, който е предоставил сведения за разговора между Тръмп и Володимир Зеленски. Вторият информатор също е от средите на разузнаването.

В. "Гъндул", цитиран от БТА, допълва по темата, че според информация на Фокс ТиВи от май 2019 г. синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън - Хънтър Байдън, е консултирал противоречивия румънски бизнесмен Габриел Поповичу, който бе осъден за корупция. Преди пет месеца американските журналисти съобщиха, че покрай дейността на енергийната компания "Бурисма" в Украйна Хънтър Байдън е съветвал румънския бизнесмен с връзки в САЩ Габриел Поповичу, чиито сделки с недвижими имоти са били обект на разследвания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase