Снимки: Reuters
fallback

На 105-я Световен ден на мигрантите папа Франциск откри скулптура на площад "Свети Петър", посветена на онези, които са принудени да напуснат домовете си по една или друга причина.

"Ангелите не знаят" е създадена от канадския скулптор Тимъти Шмалц и представлява 140 мъже, жени и деца в лодка. Сред тях може да се види както евреин, бягащ от нацистка Германия, така и сирийски бежанец, опитващ се да избегне гражданската война, както и момче, бягащо от глада в Ирландия пред 1840 г.

Заедно с тях на лодката се намират и Йосиф и Мария. Неотдавна папа Франциск сравни пътешествието на родителите на Исус към Витлеем с бягството на мигрантите от войната.

"Исках скулптурата да представлява всеки бежанец през вековете", казва Шмалц пред BBC. Той разкрива, че тя е вдъхновена от пасажа: "Не забравяйте гостоприемството, понеже чрез него някои, без да знаят, са приели на гости ангели".

"Когато я погледнеш и виждаш визуалното съобщение, че миграцията е нещо, което е съществувало откакто съществува човечеството. Във всички култури, всички религии и всички раси", допълва Шмалц.

Близо една година отнела творбата на скулптура. Тя е направена от бронз. Преди нея той разработва друг проект - "Бездомният Исус", който представлява Христос спящ на пейки пред катедрали. Лодката с мигрантите на Шмалц е насочена към Свети Петър за да се покаже на хората, че църквата приема бежанците.

Папа Франциск винаги е изразявал подкрепата си към мигрантите. Шмалц казва, че той е изразил одобрението си без думи.

"Просто сложи двете си ръце върху сърцето и ме погледна. Така разбрах, колко много значи тази скулптура за него".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 4 години

Статуята трябваше да е с изображение само на млади надървени мъже

21

Анонимен

преди 4 години

Понеже пише "родителите на Исус" - св. Йосиф Обручник не е баща на Господ Иисус Христос. Той се е въплътил от Светия Божи Дух и Света Богородица.

20

муспи

преди 4 години

В милиардите ангели не се раждат, защото диваците нямат души. Всичко от Мароко до Мексико и от Азербайджан до Южна Африка е диваци, и те свидетелстват за това с чудовищното си, дивашко развъждане. Какво може да направят белите в този гнусен кръг на Ада, освен да се оттеглят. Безсмъртното не умира, а без душевните преминават към човекоядство, а храната ще се увеличава по бързо отколкото я ядат, и ще измрат под растящия пласт храна. Финалът на света на Пособията.

fallback