Снимки: Reuters

Ако Борис Джонсън откаже да се подчини на Върховния съд и не замине за Брюксел за да моли за още една отсрочка за Brexit, кралицата може и да го уволни. 

Според бившият генерален прокурор Доминик Грийв, премиерът ще "изхвърчи за пет минути" ако не се събрази със закона. Той предвижда, че ще завалят и оставки, като сред имената, които споменава, са тези на главния юридически съветник на британското правителство Робърт Бъкланд и адвокатът Джефри Кокс.

Грийв още твърди, че е е възможно държавните служби също да откажат да работят с Борис Джонсън, ако той открито продължи да нарушава закона.

Британските власти настояват Джонсън да помоли за още една отсрочка до януари 2020 година, ако сделка до 19 октомври тази година няма.

За премиера това е ще е означава Великобритания да се предаде. Той заяви, че Brexit ще се състои на 31 октомври и е изключено да се моли на Брюксел. Но според Грийв той няма как да избяга от отговорност и съда ще го принуди така или иначе да напише писмото.

"Съдът ще се справи с това много бързо", казва Грийв. Ако Джонсън откаже да съдейства, то той ще бъде изправен пред Върховния съд и светкавично ще бъде освободен от Кралица Елизабет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase