Снимка: Reuters

САЩ наложиха санкции на бившия кубински лидер Раул Кастро заради подкрепата му за правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

"Като първи секретар на кубинските въоръжени сили Кастро е отговорен за действията на Куба в подкрепа на бившия режим на Мадуро във Венецуела чрез насилие, сплашване и репресии", каза американският държавен секретар Майк Помпейо. Той повтори позицията на правителството на САЩ, че Мадуро е нелегитимен.

"Членове на кубинските сили за сигурност, съвместно с офицери от армията и разузнаването на Мадуро, са замесени в тежки нарушения на правата на човека и злоупотреби във Венецуела, включително изтезания", заяви Помпейо.

Освен за Кастро, американските санкции се отнасят и за децата му, отбелязва БТА.

САЩ стигнаха до заключението, че правителството на сирийския президент Башар Асад е използвало хлор като химическо оръжие при нападение през май при битката за Идлиб, каза още Помпейо.

"Режимът на Асад е отговорен за неизброими зверства, някои от които достигат нивото на военни престъпления и престъпления срещу човечеството", заяви държавният секретар на пресконференция.

"Днес обявявам, че Съединените щати стигнаха до заключението, че режимът на Асад е използвал хлор като химическо оръжие на 19 май", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase