Снимка: Reuters

Недостигът на горива, обхванал Куба от десетина дни, започна да се отразява на снабдяването и с други стоки като сапун, прах за пране и пури, призна министърът на вътрешната търговия г-жа Бетси Диас Веласкес, цитирана от АФП.

Първостепенната грижа е снабдяването с хранителни продукти в страна, която внася 80 процента от потреблението си, поясни министърката в интервю за официоза на Кубинската комунистическа партия в. "Гранма".

Още по темата

Поради тази причина "понякога" други стоки, като продуктите за хигиена, започват да липсват на пазарите, отбелязва изданието.

От десетина дни Куба е изправена пред остър недостиг на горива, свързан с американските санкции срещу корабите с петрол на Венецуела, която е основният доставчик на острова.

Производството на пури също бе "леко засегнато" през септември, защото основният завод на острова, разположен в Олгин, източната част на Куба, затвори заради ремонтни дейности и когато отново заработи, не успя да пласира производството заради липса на транспорт и гориво.

През уикенда по бензиностанциите в Куба се извиваха опашки, на които се чакаше часове наред. В понеделник сутринта ситуацията изглежда леко се бе успокоила, отбеляза АФП, цитирана от БТА. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел обеща, че в края на септември ще пристигнат танкери и ситуацията относително ще се нормализира през октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase