Снимка: Pixabay

Вместо да плащат на гроздоберачите, наети за четирима производители в Бургундия, двамата българи, които са в ареста за трудова експлоатация, си купували имоти.

Общо 167 души са жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Още по темата

Парите, които са присвоявани от тях, са влагани в имоти.

"Открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност", допълни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

 Заплатата, която била обещана на гроздоберачите била около 1700 евро.

Нито един от работниците обаче не е получил тази сума, защото във Франция им е било удържано за прехрана, по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало, както и други разходи.

"В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България", каза още прокурорът.

Тя добави, че са се подлъгали да заминат хора с нисък социален статус.

По-голямата част от тях не са имали договори, съобщи началник на отдел "Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП комисар Людмил Попов.

По думите му доста от наетите са разбрали, че са измамени.

"Даже е имало хора, които са искали да се махнат, но не е имало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства и са оставали да работят до края. Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там", каза още той.

Евгения Деянова допълни, че при извършените претърсвания на у нас са били открити в дома на участниците в групата множество документи, които целят да създадат привиден легален поток на парите.

"Имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро. Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро. Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение", обясни още Деянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase